Hijrah_3 (Never Easy.)

Bismillahirrahmanirrahim.

Ada dalam banyak-banyak perkara, perkara yang satu ini tidak pernah ku lupa sepanjang dalam proses -HIJRAH- ku.

-B-U-L-L-Y-

Ada satu fasa, ketika diri teramatlah berperangai boyish hanya kerana satu benda yang berlaku di usia 7 tahun.

Sis merupakan antara manusia yang sudah terlalu peka dengan buli. Yes I am admit it, selalu kena buli masa umur 7-8 tahun around 2004-2005 masa tu masi kecil Don't know what to do, just follow the flow lagi masa tu.

Balik saja rumah lebam di mata jelas masih lagi menipu tidak mau bagitahu parents, but at last terpaksa bagitahu.

Report sama guru kelas report sama pengetua. Directly (Nota: Mama sis memang macam tu. tak puas dengan guru kelas jumpa pengetua terus.) And my daddy change me from weak woman to strong woman.

Slowly juga, perangai gegirl tu bertukar menjadi boyish because I hate boy so much.

Sebab boy yang membuli. Dia tumbuk mata sis macam sis ni seorang lelaki sesuai di bawa bertumbuk. As I grew up till lah umur 12 tahu around 2009, I've been hurt once again by a Man.

Biasa lah tu bila ada seketika "Perasaan cinta monyet" budak-budak lagi kan.

There's a word yang betul-betul ubah me 360' dari yang sangat sangat naive, kepada yang sangat-sangat jahat, melawan and stands up for my right while there's no one will. And I loose myself. I forgot that I am a girl. Because changing my life from pinky girl to blackie-blue-greenie girl. Don't wear make up, or any cosmetic product till right now. (Nota: Part ini akan di lanjutkan dalam episod lain mengapa.)

Sis membuli juga masa tu. (Nota: lelaki is my favourite things untuk dijadikan bahan dan sangat best untuk dibuli, but itu dulu). But I terrified. because gegara misunderstanding and that boy turn into a monster. Which I hate it so much. (Nota: Sis nangis masa tu). Itu adalah kenangan yang paling pahit dan tak akan pernah dapat sis lupakan.

I cry so much sampaikan Sis tak boleh tengok satu kebaikan pun yang ada pada lelaki. And its make me so eager untuk master in all martial arts. Masa tu juga sis beriya isi borang sekolah menengah mahu lanjutkan ke sekolah menengah yang gegirl saja.

And my wish come true. (Nota: Tahun 2009-awal tahun 2012 merupakan zaman jahiliah yang belum lagi memakai tudung.)

Wish come true tapi tidak sebahagia yang Sis inginkan.

If sekolah rendah kena buli dan membuli physically. Sekolah menengah kena buli mentally. (Nota: hanya mereka yang rapat dengan sis hingga ke hari ini yang tahu betapa strugglenya saya tahan semua benda)

Pernah juga almost salah pilih kawan. stress punya pasal. Then I realize one thing yang, di mana saja kita berada, takkan ada yang pernah suka kita 100% lebih-lebih lagi kita ni -Kaum Hawa- sifat dengki mendengki itu ibarat satu ritual wajib dalam diri. Betapa hitamnya hati kan?

Mentally abused sepanjang form 5, and the only placed nak lepaskan semua tu bersukan, buat aktiviti lasak, martial arts and lepak-ing with my sister,

I still remember I'm crying over a night asking myself why and why mesti lalui benda ni? mentally abused macam orang gila menangis tiap-tiap hari, tiap-tiap masa.

Segar lagi di ingatan around 2010-2011, betapa sakitnya dihentam secara mental. Sakitnya di khianat. Sakitnya bila kau dipergunakan untuk kepentingan lain. Hanya mampu simpulkan dengan satu perkara saja -KOYAK-

then my sis insist me to tell her what's wrong and what's going on, but I'm not tellin anything. I keep it myself. kenapa tidak koyakkan mental? di tahan-tahan pendam sendiri?

Then sampai lah jumpa balik turning point masa 2012 tu. Turning point kembali kepada yang Maha Pencipta, it's a year where I found my interested, what I wanna be, who I am and what are my passion. I found blog a place for to share what's inside my mind, what's happening around me, to replace my Diary's book.

That Time, I still remember there's someone said, "Sabar mu itu berhikmah. Mungkin hari ini kau di bawah esok lusa kau berada di atas, mungkin hari ini hari mereka, tapi esok lusa hari untuk kau melihat mereka."

its a word yang betul-betul Zapp masuk jantung. Yang betul-betul buka minda, bahawasanya kehidupan ini ibarat roda, bila kau seksa orang, kau akan dapat balasannya secara cash sama ada cepat atau lambat saja. Yang penting have faith.

And yess. Once Again I watch and be the witness, yang hidup ni takkan bahagia atas penderitaan orang lain.

Around 2013, begitu Lagi teruk sis kena buli secara mental. Semuanya sebab salah faham but I manage to cooperate with my brain, sampai satu tahap yakni fasa yang betul-betul tidak tahan sudah, I do pray something to Allah the merciful. Ask him to guide me, to protect me in whatever situation it is. And give me strength. My pray was listened. And something just goes around to them yang suka melihat orang lain menangis dan menderita. they saw, they feel it. How does it feel bila kau sedih, bila kau kehilangan and nobody try to understand you nobody listen you and yes you have ti keep all alone.

Sakitkan?

Sebab tu Sis sering menasihati orang di sekeliling sis, "What's goes around, comes around" which mean, the reflection of our behaviour and our respect towards people.

Jangan pernah sakitkan orang lain, because you never know how much she/he cry. How many time she/he have to get back after all their heart you broke into a pieces. She/he may give you forgiveness, but the scars long lasting.

Buat mereka yang membuli sis secara fizikal dulu,
Sis ucap ribuan terima kasih. Kerana kamu, sis tidak pernah merasa sakitnya putus cinta dan tidak pernah mengotorkan hati terjebak dalam percintaan, -MONYET-.
Terima kasih kerana menutup hati kepada insan yang bernama lelaki sehingga lah ia akan terbuka sendiri pada waktu yang tepat untuk orang-orang yang tepat.
Terima kasih kerana mengajar sis bahawa, wanita itu tidak sentiasa lemah.
Kerana kamu lah, sis bangkit menjadi diri sis pada hari ini.

Buat mereka yang membuli sis secara mental pula,
terima kasih sebab mengajar diri ini bahawa, kehidupan itu adalah satu roda.
terima kasih sebab hadir dan ajarkan pelbagai perkara yankni "What's goes around, comes around"
terima kasih atas pahala percumanya
terima kasih kerana mengajar jiwa supaya lebih kental dari yang sebelumnya.
terima kasih juga kerana membuat ku bangkit di sepertiga malam, sujud dan mengalirkan air mata, mengadu pada yang Esa bahawa ujian yang Dia hadirkan itu betul-betul terisi pengajaran yang tidak ternilai.

Kesalahan kamu mungkin tidak dapat sis lupakan, sis ingat dan dijadikan pengajaran di masa depan. Memang sukar untuk melupakan sedangkan parut tidak hilang begitu saja inikan pula kenangan yang pahit itu.

-to be continued-
till we meet again.

With love,
Smoochie.

Comments

Popular posts from this blog

Tutorial Edit Gambar.

Hakikat sebuah Persahabatan

Its out!