Hijrah _2

Bismillahirrahmanirrahim,

Hello fellas, this is the sequel for Hijrah previous entry.

Well, banyak yang comment minta sambung part tu, memandangkan Smoochie rajin, smoochie sambung.

But sorry guys, I did not publish your comment, but for sure I am reading all of the comment.

_-_

Bila masuk part yang dah faham betul-betul konsep aurat, mula lah pelan-pelan pakai baju tutup lengan, jalan berstockin. Pakai Inner bila guna tudung yang tipis, mula guna dan cintakan warna-warna gelap especially black. (Nota: black is my only favorite color before hijrah and after hijrah)
Mengelakkan rasa panas tu, guna tudung tebal-tebal. seluar longgar-longgar, hand sock pakai kalau pakai baju kurung. dah tak pakai tshirt lengan pendek lepas tu sarung handsock yang ketat sendat padat. Hah memang totally change for 360. Sebab sis dah faham yang sis nak tutup aurat bukan balut aurat.



Mental tambah koyak waktu tu. Sebab yang pertama, kau berlabuh and kedua you kena bash.

antara ayat kecaman yang sering di dengar;

"Pungut kain pun bertudung?"
"Acah-acah alim pula."
"Labuhnya tudung."
"Berlabuh-labuh ntah perangai baik ke tidak" Yang ni paling susah sis nak hadam sampai sekarang.

Masa ni Hah mula lah rasa nak bunuh dan bagi minum air asid untuk orang yang bermulut puaka. Tapi sis orang yang tak hadam dengan kecam-kecam dan orang cakap belakang ni. Personally, because of this kind of people adalah manusia-manusia yang terasa nikmat bila makan daging saudara sendiri. (Nota: terima kasih kerana memberiku pahala percuma.)

Back to story,
Bila dah hadam dengan semua kata-kata yang menyetankan, tetiba tertarik dengan -TUDUNG LABUH- , -PAKAIAN LABUH-, even worst -PURDAH& NIQAB-, teringin nak pakai pakaian tu semua, tengok orang pakai alahai manisnya, comelnya, cantiknya.

tapi saat itu juga terus kena panah petir oleh kata-kata dari family member, apa diorang kata tu sangat menusuk hati. Sampai leleh air mata dibuatnya. Siapa yang pakai niqab, purdah, tudung labuh confirm 100% pernah lalui apa yang sis lalui waktu ini.

Duduk lah tepi bucu katil, berfikir merenung sejenak. Hijrah itu memang pahit. Segalanya akan dipertikaikan from head-to-toe, belum masuk lagi tu bila kena kait dengan perangai.

Diam.

Bila fikir-fikir balik, perkara pertama tanya pada diri ini,

1) nak pakai pakaian labuh-labuh ni especially tudung labuh ni sebab aku nak nampak cantik ke atau sebab Allah?

Masa tu juga lesson learnt;

Bahawasanya, sis sudah tersalah niat. Harus back to basic.

~cukuplah kalau sebagai permulaan itu, kita berpakaian mengikut adab berpakaian.

yakni,

Bertudung biarlah menutupi sebahagian dada( Nota: tak semestinya guna tudung labuh. ada ja shawl/ bawal bidang 45' yang boleh korang adjust jadi labuh yang penting tutup dada. Bukan apa, kita wanita buah dada tu sangat mencuri perhatian lelaki. Korang taknak di pandang-pandang baik ditutup saja #pardonmywords). Berpakaian yang longgar-longgar, dan loose. Berstocking bila jalan. Seluar yang loose tak ikut size kaki macam legging.

Sebab apa Smoochie buat macam ni? sebab setiap apa yang kita lakukan, akan ada mata-mata yang melihat. melihat dan mempertikaikan (Nota: Manusia), walhal mereka takdak kuasa pun. Bayangkan:

Bila kau berpakaian labuh, tapi gelak terngilai-ngilai, d kritik bukan? (Nota: Sis antara spesies yang bila ketawa tak mampu nak control), bila kau berpakaian labuh, tapi jalan dengan yang bukan mahram, bertiga-berempat okay lagi, yang berduaan? (Nota: Yang dah kahwin lain cerita.). Paling worst, bila kau berpakaian labuh just want to follow the worldwide trend.

You guyss know what? bila berpakaian begini, you have to jaga Image. Bukan Image keluarga dan kau sahaja. Tapi Image Islam sekali.

pernah ada member pakai labuh, purda dan niqab. bila di khalayak ramai terkinja-kinja, ketawa terngilai-ngilai hah ada citizen kutuk depan-depan cakap "Begini ka sifat orang yang pakai purdah, niqab dan berlabuh, ikhtilat ke laut."

Kau nak jawab apa kalau kau di situasi tu?

Kita bila berpakaian, kena jaga Imej. Kesian lah pada mereka yang betul-betul guna tudung labuh, niqab dan purdah ikhlas kerana Allah, kerana dirinya tidak mahu di lihat. Dapat labelled yang sama dengan orang yang bermain-main dengan Niqab, purdah dan pakaian labuh.

Start dari peristiwa tu, I am stop wearing tudung labuh. Just guna tudung biasa dan gayakan ikut yang Islam suruh. Sebab utama nak jaga Image si pemakai pakaian labuh, dan Image Islam ja.

Tapi semua tu dari korang ja, kalau korang rasa korang memang boleh jaga image korang dengan berpakaian macam tu then go on. Hati kena kental dan kuat. sebab bagi mereka yang bermulut puaka, perkara pertama lintas di fikiran mereka ketika melihat kau berpakaian serba labuh secara tiba-tiba adalah,

"Dia mengandung ka?"

Pakai ja apa-apa asalkan cukup syarat. Takpa sebagai permulaan. Perlahan-lahan, lama-lama nanti takkan korang sedar bahawa korang dah berubah dari satu fasa ke satu fasa yang lain.

Yang pemakai niqab, purdah dan tudung labuh Sis salute. Jiwa mereka memang kental. Telan saja semua tomahan biar pahit. Sis tak kuad. Sis tak ready nak berlabuh berubah secara drastik. Sis nak perlahan-lahan, berubah seiring dengan ilmu yang di kaut sedikit demi sedikit, gain Iman day by day. Take time but I will one day.

Pada permulaan korang bertukar cara berpakaian ni memang rimas. Tapi kena biasakan. Bila tiba-tiba kau tak pakai yang longgar-longgar, tak pakai handsock, stocking dah sah sah mula rasa gelabah, kurang selesa. So bila kau kuran selesa, korang akan guna lah longgar-longgar, handsock dan stocking secara konsisten dan berterusan tanpa rasa rimas lagi. (Nota: Perasaan ini berdasarkan pengalaman aku yang menggunakan pakaian biasa-biasa saja tapi patuh pada syariat yang telah ditetapkan.)

Masa ni baru betul-betul faham apa yang cuba di sampaikan oleh mereka, -SAHABAT- a few years ago regarding Hijrah dan balut aurat dan tutup aurat.

Lesson learnt lagi, bahawa ketika berhijrah dari perkara buruk kepada perkara baik haruslah istiqamah sebab Syaitan takkan pernah putus berbisik meracuni fikiran-fikiran kita, -HUMAN-

Masa ni juga, teringin sangat nak pergi kelas agama, beli buku-buku tarbiah, ilmuwan. Slowly minat baca novel cintan-cintun berkurang sebab semuanya jalan cerita yang sama, sometimes tak logik. (Nota: kalau memang favorite author, memang confirm beli lah novel dia). those yang dapat keizinan masuk kelas agama, sure you guys are lucky one, sebab even smoochie, tak dapat nakm join program-program agama dan ilmuwan sebab kekangan keluarga. Somehow, rasa annoying juga, tapi mesti bersebab mengapa keluarga macam tu kan? tahan hati, kena pergi kelas agama dan ilmuwan secara senyap-senyap. Kalau program bermalam memang sah-sah lah tak dapat join, padahal dalam hati "Allah Sumpah aku nak sangat join, rebut ilmu yang sedang ditabur-tabur tinggal kita pungut, dan hadam kan saja"

-To be continued- esok-esok Smoochie sambung pasal penghijrahan smoochie. (Nota: Panjang memang panjang berepisod).

With love;
Smoochie.

Comments

Popular posts from this blog

Tutorial Edit Gambar.

Hakikat sebuah Persahabatan

Smile