Pilih Kasih


Assalamualaikum and hello fellas from all the world.

it is a good starting holiday for today even i have to finish the coursework and homework given.

pilih kasih ni dengan erti kata lain, dikenali sebagai berat sebelah.

pernah rasa or pernah jumpa orang yang suka pilih kasih ni? menyampah dak rasanya masa kau berhadapan dengan orang sedemikian?

especially mereka yang bergelar guru. mungkin certain guru tdk pilih kasih, but still exist this type of teacher.

kena lagi dengan perangai guru yang suka banding-banding. hmmmppp haremmmmmm.

kalau lagi sister or brother kau or sepupu sepapat kau atau even worst your bestfriend sekali pun, kena banding dengan dorang and it was like

"Dude, dia ialah dia, aku ialah aku. Aku takkan jadi dia dan dia takkan jadi aku. smple as that"

tapi biasalah manusia memang macam tu ah perangai buat kesilapan and memang tak perfect. sakit hati? yess of course. cemburu? lagi lah. but mau buat macam mana kan? selagi mana boleh tahan dan sabar kita tahan, kita sabar.

it is worth.

bila pilih kasih ni berlaku di sekelilng kau and every time people like

"Aih si butun mana? dia lah yang buat. dia okay tu."

ataupun

"Babun how many correct this time? how about you pilak? and pele how many correct?"

tidakpun

"kenapa kau yang buat kenapa bukan si butun? Si butun tahu tu pasal ni itu sana sini bla bla bla"

mungkin juga

"Babun, did you manage score well this time? bla bla bla what so ever ..."

and mungkin banyak lagi situasi yang buat kau fikir

"Ish balik-balik si butun, nda si butun, si babun nda si babun si pele nda si pele mesti si pilak."

nah yang butun, babun pele sama pilak ni pun apa lagi ambil kesempatan dalam kesempitan. Bukannya mau bagi peluang sama orang lain. hmmpppp *Long sighs*

kadang dalam keluarga ada ja pun yang pilih kasih kita jadi mangsa like

"Dude what this time,"

macam lagi pendekatan yang ketara kalau ada program-program

~ pelajar anak angkat,
~ star student
~ student target
~ and bla bla bla bla program,

mungkin yang tidak terpilih might say to their self "Syukur aku nda masuk tidak juga aku terbeban."

what if those yang rasa dorang sangat lemah and doesn't have enough motivation to push their self to do better?

like,

"Eish dorang ja balik-balik dipilih. How bout us? // how bout me? aku memang tidak layak ka for this program and bla bla bla bla."

nampak macam program ni menjatuhkan semangat orang lain walaupun objektif sebenar tidak. Am i right?

kalau yang masih boleh fikir positif okay lagi yang:

"Tidak pa, cikgu tidak pilih aku I'll show them how smart I am// how strong I am// How good I am// and what so ever blablablabla."

guys, for me tidak perlu jeles or rasa down bila kau tidak dapat join program-program sedemikian. God have a better plan for your future and studies or what ever. Like you just have faith to God and believe with Him the Almighty one.

tak dapat mungkin bukan rezeki kau even kau rasa macam "TERPINGGIR" or even kau rasa macam layanan mereka yang pilih kasih, but who's care? kita ada cara kita nak capai kejayaan cuma mungkin cara kita tidak ngam dengan sistem sekolah or sistem orang lain.

but one thing I always said to myself

"My life, my dream, my own way and yes I have rule for myself."

as long as kau tidak kurang ajar dengan guru/majikan/orang tua kau sendiri then berkat sentiasa mengiringi cuma tinggal tambah usaha dengan kerajinan ja untuk kita dapat apa yang kita nak.

guys, let me remind you guys once again,

"Life is so simple and easy, but human make it complicated. just we make it complicated and it turn to complicated as we want."

kalau korang cakap aku ni x pernah lalui x pernah rasai, korang salah. sebenar-benarnya, Ai dah lalui, sedang lalui dan akan melalui apa yang korang rasa. like sekarang ni di sekolah rasa ja pun orang yang pilih kasih ni lebih-lebih lagi kalau kita yang tidak dikenali memang sabotage tu wujud la kut.

cuma Ai tak kesah, tak ambil peduli dan tak nak ambil tahu pun pasal benda tu. like I DON'T EVEN CARE

especially to program-program anak angkat lah, star student lah apa lah itu lah ini lah.

enough with what i have right now. sekurang-kurangnya tidak lah aku rasa terbeban nak impresskan cikgu-cikgu and nak jaga perasaan cikgu yang selalu memberikan harapan.

My favourite things is, do something that really opposite of me. macam suka belajar, tapi acah-acah tak suka. Pandai tapi acah-acah kurang pandai. because what for kau nak show kan the real you kat orang lain even you already know, they never want you, never see you and they even don't know about you...

so takyah sedih-sedih. kau teruskan ja hidup kau sebagai manusia. mungkin bukan sekarang rezeki kau. mungkin nanti.

Perancangan Tuhan tak pernah salah.

just have faith in what will be.

smile duhhh :)

with full of love, 
Smoochie

Comments

Popular posts from this blog

Tutorial Edit Gambar.

Hakikat sebuah Persahabatan

Smile