JIWA




Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum dan salam Sayang :) *Melebarkan senyuman*
well sihat tak semua ni? kalau sihat jangan lupa ucap Alhamdulillah. kalau boleh jadikan lah amalan dalam kehidupan seharian kita. Bolehkan?

~okay, before we proceed to the main topic, I want to answer the question about :
"Kenapa Admin suka mulakan entry dengan Bismillah tak terus masuk salam jer"

okay sayang-sayang ku sekalian, tu dah menjadi tabiat sebenarnya. Walau nak memperkenalkan diri sekalipun, admin akan ucap Bismillah walau korang tak dengar, tapi Admin ucapkan secara perlahan. sebagai peringatan, kita buat sesuatu benda tu di bawah penjagaan Allah. Supaya hati ni tak lupa yang Allah sentiasa memerhati. okay?

Sekarang, kita back to the main topic.
well said, Jiwa.

memang semua orang ada jiwa kan? Jiwa setiap orang berbeza dan berlainan. Jiwa jiwang, jiwa cinta cintun, jiwa menghayal and so on.

kalau macam Admin, Admin jiwa melukis ekceli. But, selepas kejadian 5 years ago, membuatkan Admin tak boleh nak lukis lagi tambahan pula, Mak Admin tak suka kalau anak-anak dia melukis. Kenapa? Admin sendiri pun tak tahu.

Admin ni boleh di kategorikan sebagai jiwa yang berwarna-warni. kenapa? Sebab Admin, jenis yang tidak tertumpu pada satu benda. memang minat melukis, berkarya, main instrument tapi semua tu bukan lah cita-cita Admin, It is just a part of hobby di masa lapang. but people surrounding too quick judging people. while actually they do not know to differentiate between AMBITION and Hobby.

cuma... certain people...
Melalui hobby dia, dia berjaya gapai cita-cita dia sebab orang kata mungkin hobby dia seiring dengan cita-cita dia.
sebagai contoh:
hobby menyanyi dan bercita-cita menjadi penyanyi= become a great singer
or,
hobby main Instrument, cita-cita menyanyi = become a singer who can play the instrument well.

nampak dok? Faham kan? Kalau tak faham tu,sendiri fikirlah, sebab Admin sendiri dah blurr nak explain further.

kalau macam Admin, cita-cita nak jadi Doktor, tapi hobby buat karya+baca buku.
okay sebelum korang salah tafsirkan, baca buku bukan buku Ilmiah, tapi Buku Novel hah. seirinmg tak dengan cita-cita?

Admin suka baca Novel. and I don't care either in english or in Malay. because, I love run away from the reality. Buku-buku hasil karya orang ni, cuma si Penulis yang tahu kesahihan cerita yang dia buat. while si pembaca just read it until the end of the chapter. So si pembaca memang lari dunia realiti. Menjejak dunia fantasi sama ada dunia rekaan atau memang wujud but only the writer know truth of the world they had created.

Bila admin berkarya pulak, admin suka cipta dunia yang orang sendiri tak pernah fikirkan. Mungkin dunia yang membosankan, tetapi bagi admin ia adalah dunia yang tersembunyi, dunia yang ada depan mata, tapi tak semua perasan dunia tu. MUNGKIN LAH.

Bila Admin start baca Novel, Admin memang bukan di dunia nyata, admin dah lari dari realiti. jejak masuk dunia fantasi. sebab bila Admin rasa stress, and can't found the solution to the problem that i face, Admin akan lari dri realiti. cuba explore dunia buku. Dunia yang sebenarnya ada, cuma orang tak perasan.

so Jiwa dan cita-cita Admin memang tak seiring. Admin, tak pernah pun terniat nak jadi penulis ke apa ke Admin nak jadi diri admin sendiri dah cukup bagi admin. Hahahahaha. kadang cita-cita Admin, mak Ayah memang tak suka, tapi apakan daya, dah memang Admin nak jadi doktor. nak tolong orang sakit, nak yakinkan pesakit-pesakit kat luar sana, yang sakit itu boleh disembuhkan dengan izin Allah ta'ala.

seronok apa jadi doktor. bau ubat-ubatan. Admin suka, Admin suka.
ntah, dari kecil lagi suka sangat dengan bau ubat-ubatan ni. jangan tanya kenapa!

So kamu, kena ah faham between Jiwa korang dengan cita-cita korang. Ada jugak yang bercita-cita Jadi peguam, tapi jiwa menyanyi. tak salah kot. yang penting pandai seimbangkan kedua-duanya, so taklah nanti berat sebelah. sebab cita-cita masa depan, hobby dan jiwa pun masa depan jugak. Kira macam optional kalau tak dapat capai cita-cita lah kut.

so korang pandai-pandailah fikir. Apa-apapun, sekarang ni musim banjir,
 nasihat Admin,

Jaga kesihatan. dalam ditimpa musibah macam ni, jangan selalu nak mencarut melalut, bergaduh bagai. banyak-banyakkan Istighfar. Doa banyak-banyak dengan Allah. Setiap yang terjadi itu ada hikmahnya. jangan nak saling menunding jari antara satu sama lain. apa yang penting?
Yeshhhh ! KERJASAMA!

so #PRAYFORPANTAITIMUR.
Salam sayang dari cik smoochie.

moga kita bertemu dalam entry yang seterusnya.
Wassalam.*Lambai tangan*

Comments

Popular posts from this blog

Tutorial Edit Gambar.

Hakikat sebuah Persahabatan

Smile