Smile a little.


Assalamualaikum?
salam sejahtera?

Smoochie agak aktif malam inii, mencuri sedikit waktu yang terluang untuk berkongsi rasa dengan penghuni blog. :)

tahukah anda, bila kita tersenyum kita mampu ubah dunia menjadi lebih baik daripada sebelumnya. hanya dengan satu senyuman.

Senyuman itu penawar kepada semua orang yang cuba mengukirkan senyuman dibibir mereka. seperti yang anda lakukan sebentar tadi mungkin? atau mungkin tengah lakukan sekarang? atau mungkin anda akan lakukan selepas ini.

tatkala hati kita sedih, cuba pujuk hati sambil senyum. 

terubat sedikit lara di hati yang membungkam.

Bukan kena hukuman mandatori sekali pun bila kita beri satu senyuman tanpa bayaran kepada orang disekeliling kita.

cuba imagine ...

Kau nak manusia lain tegur kau, tapi muka kau monyok semacam agak-agak ada tak orang nak tegur?

maybe ada tapi terketa'q' lah. mungkin ada yang tamau tegur langsung. sebab takut tengok cik adik abang, akak yang monyok garang semacam macam singa betina.

cuba ajar diri untuk senyum. Senyum pada semua orang meskipun kepada orang yang kamu benci.

sebab, bila musuh ketat hadap muka kau yang tengah tersenyum bahagia semacam, mereka rasa tewas sebab mereka tak berjaya buatkan diri kau down. Doesn't it?

kadang, bila kita senyum bahagia tu terasa je. kadang masalah pun lesap biar sekejap. Tension pun boleh hilang biar sekejap. 

sebab bagi smoochie, bila manusia lain perasan kau tengah down, mood tak seberapa nak okay,

mulalah soalan peluru berpandu mereka yang berbunyi:
"Kau kenapa? kau tak sihatke? kau marah eh?" 
daripada semakkan kepala sebab benda macam tu, baik kau senyum tunjuk bahagia ja. the best solution untuk lari daripada soalan-soalan gila tu. yay or nay?

cuma bila dah takdak orang kau takpayah lah tersengih-sengih sendiri. Kang di cop "GILA"

just, when you meet any human out there, give a little smile. Tak rugi apa-apa pun. Malah pahala sedekah weh >_<


lot of love,
Smoochie

Comments

Popular posts from this blog

Tutorial Edit Gambar.

Hakikat sebuah Persahabatan

Smile