Sayang Vs Cinta

bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat readers-readers sekalian.

its been a long time smoochie tidak mengupdate sesuatu kat sini.

first of all, smoochie always hope you guys doing fine.

well said smoochie dalam minggu yang sangat pack jadualnya, mana penghantaran assignment, trial semester 2 and soon, the real war begin.

but, before that tajuk entry kali ni di inspirasikan oleh Sepupu sepapat yang amat saya cintai dan kasihi. *Konon*

Dia pernah tanya smoochie about "Sayang dan Cinta"

well,

I'm not a good at this but, as personal opinion,

Sayang is something like when you care about that person, you will be there for her/him when her/him needs you but, it's okay to live without them. unlike when you are fallin love, because you can never show love with word but prove with act. You don't know when it hits you. before you know it, that love is already there in your heart for such a long time ago, it just you never realize je.
just like what Sarah Kay once said, there's nothing more beautiful than the way the ocean refuses to stop kissing the shoreline, no matter how many times it's sent away. That's how you felt about love in actually.

so does, bila kita kata kita cintakan Tuhan, tapi cintanya sekadar di bibir. em korang ingat hanya dengan kata-kata orang akan percaya? of course not. that's why we have to prove it dengan? melakukan semua perintah-Nya dan menjauhi semua larangan-Nya dan menjadikan rukun Iman dan rukun Islam sebagai asas benteng dalam kehidupan kita, sebab bila salah satunya hilang, maka yang lain turut lesap bersama.

tapi,

manusia terlalu sempitkan buah fikiran mereka dengan perkataan cinta dan sayang.

bila kata sayang automatik mereka merujuk kepada kekasih hati.

bila kata cinta, lagi lah pemikiran mereka itu kepada boyfriend-girlfriend.

sedangkan cinta itu luas, sayang itu pun luas skopnya. apatah lagi kekasih hati?

sedangkan cinta pertama yang mesti kita ketahui adalah cinta kepada Allah. baru turun kepada kedua orang tua di ikuti dengan sesiapa yang sudah menghuni hati kecil itu. sebabnya bila Cinta kepada Allah itu tidak ada dalam hati, maka yang kedua dan ketiganya tidak akan pernah kekal abadi dalam sanubari.

so my little cuzzy, I do answer your question. heeeee x)

so,
smoochie undur diri dulu, late at night smoochie updates lagi okay?

with lot of love,
Smoochie :)

Comments

Popular posts from this blog

Tutorial Edit Gambar.

Hakikat sebuah Persahabatan

Its out!