Couple Islamik

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum

hye. lama tak updates well, abang sepupu nak kahwin sibuk ler kita tolong siapkan hantaran dia. padahal tolong makan jer. hehehe *tutup muka.*

Harap korang baik-baik sajalah kan? Alhamdulillah.

ada orang tanya pasal title kita hari ni.

okay,



we make it simple, couple islamik? there's no such "Couple islamik" dalam islam.

sebab apa? Haram tetap haram.

Cinta itu suci. Percintaan dalam Islam itu suci. namundicemari dengan maksiat. especially yang menjadikan cinta kepada Fitnah.

Cinta itu memang fitrah. Senang jer untuk kita jatuh cinta. sebab perasaan itu lahir dari hati suci, tulus dan bersih daripada sebarang kekotoran! dan disalurkan ke jalan yang benar. serta tidak tercemar dengan nodaan dan maksiat. dalam erti kata lain, perasaan semulajadi yang Allah dah cipta untuk hamba-hamba DIA. perasaan yang special, indah, cantik! ia adalah fitrah manusia.

Rasulullah pun cintakan Khadijah.

tapos nayon,

tapi kawan. Cinta Fitrah itu boleh bertukar kpd Cinta Fitnah. but How?

... bila disalurkan ke arah yg salah, dicemari dgn maksiat, cinta yg hanya menurutkan kehendak nafsu, cinta yang datangnya daripada Syaitan, kotor tercemar busuk dan yang seangkatan dengannya. pendek kata,

"Perasaan yang lahirnya memang dari hati tapi disalurkan ke jalan yang salah.

So couple?

Ehm... ehem... dalam islam tiada istilah couple-couple ni cik kak abang adik oi. kecuali COUPLE LEPAS NIKAh. hah! that is the only one budaya couple yang diHALALkan dalam islam. selain daripada selepas bernikah?

HARAM! HARAM! HARAM!

tolonglah tutupkan telinga dengan Ayat piawai romeo yang tak masuk akal langsung.
you know what? NONSENSE!

"demi kau lautan api sanggup ku renangi"

hakikatnya ....

.... kopi panas pun ditiup, dibiarkan sejuk baru minum, ini kan lagi Lautan api? TAK MASUK AKAL.

pleaselah jangan jadi hamba kepada Cinta. sanggup mati krn cinta kononnya. Jumpa lipas pun lari juga mcm nampak hantu.

So couple Islamik?

pernah dengar "Minum Arak baca bismillah?

okay make it simple dia macam ni,

totally like minum soya campur arak sikit. Makan daging lembu+Khinzr, samak kulit khinzir and semua yg sewaktu dengannya.

itulah perumpamaan dgn "CINTA ISLAMIK" kononnya tu. *sighs*

matlamat tidak menghalalkan cara. Allah kata, "La Taqrabu zina!" See? nak dekat pun Allah dah tak kasi, apatah lagi nak buat benda tersebut.

Sayang ku sekalian,

Tiada istilah couple islamik yeah. walau islamik macam mana sekali pun kau islamikkan kapel kapel tu, tetap haram. tanpa di sedari, of course kau akan lakukan zina.

"Mata boleh berzina dgn melihat, Lidah boleh berzina dgn bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegang, kaki boleh berzina dengan berjalan, hati boleh berzina dengan merindui."

Islamik macam mana sekalipun, hati tu masih boleh berzina sebab? Merindui si cinta hati, membayangi si cinta hati yakni orang yang belum halal buat diri kita.

SELAGI BELUM HALAL ITU HUBUNGAN, SELAGI ITULAH HARAM.

bak kata pujangga,

Nak suami seperti Saidina Ali, jadikan dulu dirimu seperti Saiditina Fatimah.

So?

Pepandailah korang fikir eh. Fikir gunakan kewarasan akal yang sedia ada.

End.

Comments

Popular posts from this blog

Tutorial Edit Gambar.

Hakikat sebuah Persahabatan

Smile