Trust.

Bismillahirrahmanirrahim

selepas, tenangkan fikiran, susun semula idea-idea cliche,
finally, boleh taip sesuatu di blog yang mungkin inshaAllah bukanlah sesuatu omongan kosong.



Bila mana kita berbicara soal percaya, yakni TRUST.
kita soal balik diri kita yang terkadang jatuh tersungkur, yang kadang sombong mendabik dada.

Bila mana, kita persoalkan kepercayaan kita terhadap Illahi atas tiap satu yang dia berikan kepada kita.

JODOH. REZEKI.

i do believe with this phrase,

"Percayalah pada Tuhan,
Tuhan tidak akan memisahkan sesuatu yang telah ditakdirkan untuk bersama."

sweet bukan?

Dalam konteks Jodoh, terpisahlah sekalipun antara dua benua, If Allah wills, she/he still be yours.

Ingat kisah Nabi Adam dan Hawa? dibuang dari Syurga Allah dan terpisah. Tapi dengan Izin Allah mereka dipertemukan kembali.

Dalam konteks Rezeki, genggam lah erat macam mana sekalipun. hold it tight till the very end, jika bukan milik kita ya, dia akan terlepas seperti mana terlepasnya debunga bila di tiup angin.

sebab itu kita perlu percaya. Baik dan buruk.
Ada hikmah di sebalik kejadian. Kerana boleh jadi apa yang kita suka adalah buruk bagi kita dan yg kita sangka-kan buruk itu terbaik buat diri kita.

Analoginya disini,

Bila mana kau percaya setiap apa yang kau lakukan itu dengan keikhlasan walau tercalit sedikit pemberontakan dalam jiwa, bila mana kau rasa benda itu sia sia dan kau sedang dipergunakan,

percayalah, keikhlasan itu akan membuahkan hasil. Percayalah hikmah disebaliknya.
Meski mereka tidak pernah menghargai setiap pengorbanan mu, setiap usaha mu, masih ada Tuhan yang melihat dan mendengar, yang akan memberikan kita suatu perkara yang diluar kotak pemikiran kita.

Percayalah, jika hari ini kau kecewa kerana sang Cinta, Tuhan ingin mengajar mu sesuatu tentang cinta. Yakni antara Diri kita dan Pencipta. Benar, Tuhan tidak akan memisahkan yang pastinya menjadi milik kita. Bila mana sudah tiba masanya, Allah akan gerakkan kedua-dua hati untuk bersatu.

Satu lagi yang dapat kita nampak,
Bila mana hari ini, kita gagal untuk melangkah, Tuhan sedang mengajar kita untuk bangkit dari jatuh dan terus melangkah. Tuhan akan memberikan sesuai dengan usaha yang kita lakukan. Percayalah. Jika benar kejayaan itu milik kita, rezeki itu milik kita, tak akan pernah terlepas dari genggaman kita.

Ya, begitu lah tiap hari, tiap saat. Bila diri dilanda kekecewaan, dilanda stress yang tidak berpenghujung. Di landa pelbagai macam badai, penat lelah yang dihadap.

Bukan nak disanjung, bukan nak dipuji. Apatah lagi nak dihargai sorang diri.

Cumanya, bila kerja itu kau berhempas pulas buat. Siang malam tidurnya kurang. Tapi orang lain yang dapat nama, orang lain yang dihargai lebih-lebih orang lain yang di sayang disanjung tinggi, Diri ini, SPEECHLESS.


Bila kau dah buat macam-macam, kau korbankan masa juga, but in the end pengorbanan orang lain yang buat dia rasa macam terharu sangat. sampai aku rasa aku ni tak buat apa-apa, tak korbankan apa-apa. And then orang itu bestfriend kau. Yess of course you happy for her, tapi dia back stabber kau. kau dapat rasa tak apa yang admin rasa? i am so SPEECHLESS.
macam sebelum ni, satu benda pun tidak pernah dibuat macam semuanya pun sia-sia macam segalanya tu ntah lah. susah nak cakap, susah nak hadam apa lagi nak telan.
If I willing to admit bout the truth. It just if and only if.

Sampai satu tahap tu, susah sangat nak nangis. sampai kena hadam lagu jiwang, hadam movie+drama paling sedih, masa tu lah nangis tersendu-sendu. Pahit tahu tak pahit?

sampai juga satu tahap, where I pour everything inside my heart and mind kepada masakan. Because I do believe dengan memasak boleh sedapkan balik hati, boleh tenangkan balik jiwa boleh menormalkan kembali perasaan, But all of this won't do kalau tak dekatkan diri dengan Pencipta at the first place.

Sekarang ni, susah nak hadam bila ingat balik. Sebab rupa-rupanya usaha dan semua yang kita lakukan tidak dihargai. Tapi tak apa, I won't let myself fall just because of this stupid things. Mereka tak hargai ke apa ke, no sokay. Boleh tahan boleh hadam lagi. biarlah diorang taknak hargai ke apa sekalipun. Enough with everything. Ikhlaskan saja. kerja tu tak sesusah mana pun. I am happy buat semua kerja walaupun ada juga masa tu ternangis sambil menjahit. And I do believe everything that God has planned for me.

Sampai sini saja dulu.
Next entry ikut mood, kalau rasa nak sambung post macam ni, then I will.
Have faith my little princess and prince and also myself.

Smoochie.

Comments

Popular posts from this blog

Tutorial Edit Gambar.

Hakikat sebuah Persahabatan

Smile